Historien om GTA

gta5

Grand Theft Auto – også kjent som GTA er en videospillserie som ble skapt av David Jones og Mike Dailly. I dette svært voldelige og kontroversielle spillet inntar spilleren rollen som en fri og frank kriminell som skal løse diverse oppdrag i byer som Liberty City, Vice City eller San Andreas, steder som fungerer som stand in for New York City, Miami og California. Siden lanseringen har de vokst seg til å bli en av de største og mest kontroversielle spillene i historien. For på tross av å ha fungert som en foregangsfigur i spillbransjen har det også alltid blitt beskyldt for å glorifisere vold. 

En lang rekke med kontroverser

Det første spillet kom ut 1997, og vi fulgte karakteren fra et fugleperspektiv. Grand Theft Auto: London 1969, Grand Theft Auto: London 1961 og Grand Theft Auto 2 som kom ut i 1999 fulgte samme system. Den virkelige forandringen kom i 2001 da Grand Theft Auto 3 ble lansert til Playstation 2, er fulgte vi karakteren fra hans eget perspektiv, dette gjorde selvsagt at vi kom mye nærmere det som hendte på skjermen, noe som igjen førte til mye oppstuss i media.

I 2002 kom Grand Theft Auto: Vice City ut, her foregikk handlingen i et Miami på 80-tallet. Som alltid tidligere ble også dette spillet kritisert for sitt voldelige innhold, samtidig som det ble hyllet for sin satiriske brodd og soundtrack. Utviklerne tok millioner av spillere tilbake til 80-tallets verden, Grand Theft Auto: Vice City solgte faktisk hele 20 millioner eksemplarer. Det unike med GTA er spillernes totale frihet, man kan bevege seg fritt rundt i byen, eller til og med fritt rundt i hele California som man kan på GTA San Andreas. Det siste spillet i serien GTA V kom i 2013, og i likhet med alle de foregående spillene ble også dette elsket av spillere og kritikere, samtidig som foreldreorganisasjoner og lignende protesterte.