Nerdenes hevn

Joachim «Noobwork» Haraldsen og PrebzogDennis er en del av bølgen med nye unge mediekjendiser. Felles for disse, er at de skiller seg tydelig fra fjernsynets kjekkasprogramledere. Dette er gutteromsnerdene som blir superstjerner på å «gjøre sin egen greie».

I motsetning til de etablerte TV-kanalene hvor det ligger store prosseser og et enormt apparat bak hvert minutt på skjermen, kringkaster youtuberne improviserte sendinger med rimelig utstyr.

Joachim Haraldsen (23)  brakk ryggen som 16-åring på grunn av skoliose – en skjelden sykdom som gir skjev ryggrad. Dette førte til at han i flere år isolerte seg innendørs og brukte tiden på spill.
Der han hadde vanskeligheter med å orientere i verden utenfor gutterommet, ble verdenen foran skjermen et sted han blomstret.

– Det var psykisk tungt. Men det har gjort meg til meg, og det er jeg superglad for. Det var hell i uhell, sa Haraldsen til Dagens Næringsliv i januar i år.

Youtubekanalen som oppsto på da Haraldsen bokstavlig talt lå med brukket rygg, gir han nå millioninntekter. I tillegg selger han egne klær, har flere lukrative sponsoravtaler og gir ut sitt eget Minecraft-magasin.

Prebz, Dennis og Justin Bieber

prebz
Flere tusen fans dukket opp på Sartor Senter utenfor Bergen.

Prebz og Dennis har laget et mini medieimperium under paraplyen kalt Rakkerfilm, som inneholder youtubekanalene Prebzogdennis, Vareide og DennisErTeit . PrebzogDennis-kanalen har over 200 000 abonnenter og 120 000 000 videovisninger. De startet opp som så mange andre youtubere med å kommentere spill live, men utviklet det videre til å inneholde sketsjer og annen underholdning. I fjor sommer tok de også steget over i mainstream-mediaverdenen med sitt eget radioprogram på NRK P3. Det er likevel liten tvil om at NRK trenger Prebz og Dennis mer enn Prebz og Dennis trenger NRK. Duoen har skapt sin egen nisje gjennom en åpen kanal for et publikum de kjenner godt. De gjør også godt betalte liveopptredner, hvor de skaper Justin Bieber-tilstander hver gang de nærmer seg et kjøpesenter.