Suksessen til Pokemon Go

Vi gamere er jo ofte blitt omtalt som usosiale, inaktive og lite med på det som skjer i verden. I dag skal jeg ta for meg en av sommerens store farsotter på gamer-fronten og fortelle litt mer om hva som ligger bak suksessen og hva som teknisk sett mangler med spillet. Det jeg har i tankene er Pokémon Go.

Pokemon

Sommerens store farsott

Pokémon Go har tatt helt av, og mobilspillet har på få uker blitt en av de mest populære spillappene noensinne. Veldig kort forklart så benytter spillet GPS-en i telefonen din, og du må ut og lete etter virtuelle Pokémon-er rundt omkring med hjelp av kameraet på telefonen. Pokémon Go kombinerer virkeligheten og spillverdenen på en stilig og helt ny måte. Spillet er gratis, enkelt og tilgjengelig. Forrige Pokémon-suksess gikk ut på å samle og bytte kort, men denne gangen er det en for mange ny teknologi som er løftet frem for å vinne spilleentusiastenes hjerter. Spillet bruker GPS-lokasjonen og kameraet på mobilen din til å lage omgivelsene for de datagenererte spillfigurene. På den måten kan du jakte på monstre som ser ut til å befinne seg i dine naturlige omgivelser uansett hvor du befinner deg.

Pokemon4Mange lurer kanskje på hvorfor hundrevis av nordmenn har gått mann av huse i sommer for å fange små Pokémon-monstre. Det er utrolig hvordan Pokémon Go har slått an så enormt bredt. I Japan står samlekulturen står sterkt. Der er det generelt mer sosialt akseptert å samle på det aller meste enn i mange andre kulturer. Pokémon Go appellerer til samlemanien din, og det er nettopp dette samlegenet som er en stor del av hemmeligheten bak suksessene til Pokémon-spillene generelt og Pokémon Go spesielt. Innholdsmessig har spillmarkedet på mobile plattformer også vært inne i en skikkelig tørkeperiode de siste 18 månedene. Mobilpublikummet har ventet på «det nye store». Markedet var altså usedvanlig sultent på en ny og annerledes opplevelse da Pokémon Go gjorde sin entre.

Pokémon Go spiller på nostalgi

Så hvorfor skjer alt dette nå?  Det er kanskje for tidlige å konkludere allerede nå, men noen elementer går det an å peke på. De handler om kontekst, innpakning og trender i tiden. Pokémon har vært en greie i snart 20 år, og det betyr at så og si alle under 30 år i større eller mindre grad har et forhold til konseptet. Designet av Pokémon Go er veldig bra. Egentlig er det utrolig lite du kan gjøre, men det du får gjort er derimot vellaget. Det er belønning og spenning hele tiden, og spillet er veldig lett å lære seg. Legg til at det er sommerferie for store deler av verdens barn i alle aldre, og den ekstreme hypen blir ytterligere begrunnet.

Det var dette mange drømte om da de spilte de aller første Pokémon-spillene på 1990-tallet. Nostalgi selger. Populærkulturen blir også stadig mer nostalgisk, særlig i en tid hvor utviklingen bare går raskere og raskere. Alle kan være nostalgiske. Voksne lengter tilbake til den bekymringsløse studietiden, mens ungdommer savner grunnskolens rosenrøde skyer. Den eneste måten å reise tilbake til den tapte tiden på, er å omgi oss med ting som minner oss på hvordan livet var da alt var så mye enklere.

Spillet er enkelt og forståelig, men ikke ferdigutviklet

Pokémon Go er ikke et særlig bra spill i seg selv, men det gjør én viktig ting helt riktig; dette er akkurat det alle Pokémon-fans har drømt om helt siden de bega seg ut i fiktive verdener for å fange monstre selv for aller første gang. De fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt vært i kontakt med Pokémon på ett eller annet vis. Den potensielle rekkevidden kan derfor nesten ikke overdrives.

Pokemon1Pokémon Go ble en suksess over natten. Så får det bare være at det var en del rot med serverne i oppstarten. Spillet hadde imponerende mye innhold på plass lenge før det offisielt ble sluppet. De som er hardcore kan sikkert si mye om hvor enkel og lite tilfredsstillende selve spillmekanikken er, men det store poenget er at det fra dag én aldri har manglet på noe å gjøre.

For oss som har spilt mye på data er det lett å se at mobilteknologien fremdeles er ny. Mobilspill spres også på en annen måte enn tradisjonelle dataspill. Den nye teknologien er samtidig som nevnt tidligere, med på å legitimere nostalgifølelsen. Selv de som i egne øyne er blitt for gamle til å spille Pokémon-spill, får en unnskyldning i form av at de kun tester ut den nye teknologien. For hvem er vel ikke nysgjerrige på fremtiden?

Mange mener at spillet i seg selv er dårlig, men opplevelsen er genial.

Pokémon Go er som tidligere nevnt i og for seg i beste fall et middelmådig spill, hvor spilleren foreløpig har minimalt med valgmuligheter og alternativer. Det er få andre insentiver til å fortsette å spille enn at man kan. Spillet krasjer over en lav sko, batteriet tappes raskt og pokéballene flyr veldig ofte i andre retninger enn der du ønsker. I tillegg går spillet i dvale om app-en ikke er åpen. Innholdsmessig haster det også med noe nytt. For spillerne er det grenser for hvor lenge dagens variant av Pokémon Go kan holde på oppmerksomheten.

Pokemon3Når det er sagt kan det bare sies høyt at Pokémon Go også er noe av det aller beste og fineste som har hendt mobilspillmarkedet på lang tid. Ikke bare er det morsomt i seg selv å lete etter, oppdage og fange små monstre, det er sosialt. Du kan gjøre det sammen med andre og jakten fører mennesker sammen. Gjennom spillet dannes vennskap. Kunnskapen om kjente og ukjente steder øker, og du hjelper både kjente og ukjente videre i spillet.

For mange er kanskje den beste følelsen når du treffer en annen Pokémon Go-spiller. Vedkommende kan være helt forskjellig fra en selv, og man har kanskje ingen verdens ting til felles utover jakten på de samme monstrene. Så er man der sammen for en staket stund. Kanskje utveksles det bare et lite smil og et nikk, men akkurat da føler man seg som en del av noe større enn seg selv. Det er spillmagi.

Samtidig er det jo sommer! Det innebærer at mennesker gjerne tar imot en unnskyldning for å få litt frisk luft og komme seg ut i finværet. Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg når eventuelle kuldegrader kommer senere på året.

Pokemon2