Er gaming sosialt?

Tidligere har vi tatt for oss myter om gamere, og denne gangen tenkte jeg at vi skulle se nærmere på dette om gamere mangler venner og et sosialt liv. Dette er jo blitt diskutert og forsket på i mange år nå. Spesielt mange voksne/foreldre har vært skeptisk og fokusert på de negative sidene ved gaming. Gamere derimot er vel ofte blitt fornærmet over dette, fordi de aller fleste har en helt annen virkelighetsoppfatning.

The Gathering

Gaming er sosialt

Fremdeles er dessverre mange foreldre negative til gaming og oppfatter dette som usosialt, samtidig som de irriterer seg over at de unge kun sitter inne og spiller spill. Praksis viser at de tar feil. Gamere kan ha flere venner i den digitale verden enn i den virkelige. Dette fordi at når de spiller så er de på samme chattekanal og kommuniserer med venner og bekjente. Derfor kan det være mer sosialt enn i den virkelige verden. Sosialt er med andre ord så mangt i dag. Arrangementer som The Gathering har også sosiale egenskaper. Der møter kanskje gamere sine venner fra den digitale verden for første gang, eller de knytter kontakter med nye. Derfor kan et arrangement som The Gathering være et flott sted for dette. Da er det synd at en del foreldre og foresatte er negative til at de unge reiser på datapartyer. For de unge er det viktige å bånde mot nye venner og kontakter. Og det er ikke sjelden at de returnerer fra et slikt arrangement etter at de knapt har spilt. Da har de heller brukt tiden til å møte venner og være med på aktiviteter og opplevelser.

Aktiver dere sammen

Med den utviklingen som har vært på spillfronten, er ikke dagens spilling noe som bare tilhører en nerd som sitter alene i kjelleren. I dag er dette blitt en nerdeaktivitet for alle, for i en eller annen form så spiller de aller fleste av oss om det er på pc eller mobil. Gjøres dette riktig er det å spille sunt for både gammel og ung. Fremdeles er mange skeptiske til om det er skadelig, men i dag er det nok forskning som viser noe annet. En ting som får gamingen til å bli mer sosial i dag er alle party- eller familiespillene som lages. De gir muligheter for å konkurrere og samarbeide på en og samme skjerm. Da kan man samles og spille sammen. Mange vennegjenger gjør det, men dette er jo like bra for familier. Flere og flere foreldre spiller med ungene sine. Det skaper igjen en fin harmoni i familien, fordi ungene føler at foreldrene følger med i utviklingen og er med på det som skjer. Sosial gaming er kommet for å bli, og det blir mer og mer vanlig både i vennegjenger og i den nære familien. Uansett hvor du er holder du kontakten mens du spiller, og det gjør gamingen mye mer sosial enn hva den var tidligere. Som forelder kan du være med på å bidra til de gode opplevelsene i familien, fordi at i dag er spilling sosialt.

Social1

 

 

Er dine virtuelle venner virkelige venner?

Noen stiller fremdeles spørsmålet om dine venner i den virtuelle verden er dine virkelige venner. Som nevnt fører de digitale spillene til mye kontakt med andre, og det gjør det sosialt. Spillene krever samarbeid, og selv om folk er på forskjellige steder så spiller de og sosialiserer. Spillere oppretter grupper der de kan spille sammen, og disse kan bestå av både kjente og ukjente. Kommunikasjon er sentralt i en slik gruppe, og ofte snakker spillerne med hverandre. Over tid i en slik gruppe blir man kjent også på det personlige plan, og mange kan snakke om det meste. Gamere finner hverandre selv om de kanskje aldri møtes i den virkelige verden.

Er så dine virtuelle venner dine virkelige venner? For noen kan isolasjon bli et stort problem hvis man er veldig inn i spillverdenen. Selv med venner i den virtuelle verden, behøver man interaksjon fra mennesker i den virkelige verden også. God balanse er stikkordet her. Det finnes nok av eksempler på at personer som spiller mye, kan ende opp med å bli isolerte og asosiale. Så kan man legge til at gaming ikke bare er sunt og bra. Noen klarer ikke å kontrollere dette slik at det går utover skole eller arbeid. Det gjelder med andre ord å kunne løsrive seg fra spillet også, slik at det ikke går utover viktige områder i det virkelige liv.

Så kan du være venner med noen du aldri møter, eller må en venn være en du møter face to face? Noen fasit finnes vel ikke på dette spørsmålet. Avhengig av hvem du spør så vil nok svaret være individuelt. Mange vil nok mene at både verbal og fysisk kontakt er et kriterium i et vennskap. Samtidig er det et faktum at mange gamere bruker mer tid sammen med sine virtuelle venner enn med de ”virkelige”. Kan man ikke da få lov til å kalle hverandre venner? Standarden for vennskap er noe man setter selv. Virtuell eller ikke, om du anser en person som din venn er vedkommende det!